Vad händer med vår hud när vi är i solen?

Vad händer med vår hud när vi är i solen?

När vi exponerar vår hud för solens strålar kan vi uppnå både positiva och negativa effekter. Att D vitamin och solljus hör ihop har nog de flesta hört om. 

Solen stimulerar produktionen av D vitamin i vår hud som har många viktiga funktioner, bland annat behövs D vitamin för vår benstomme och våra tänder och för immunförsvaret. Det kan också göra att vi känner oss piggare och gladare. Eftersom kroppen själv inte kan producera D vitamin är det viktigt att vi får tillräcklig dos på annat sätt, som via sol och kost. Men överexponering av sol kan och andra sidan orsaka skador i huden.

Vad är det då som händer med huden när den utsätts för sol?

När vi vistas i solens strålar, absorberar huden det ultravioletta ljus (UV) som kommer från solen. Detta kan leda till synliga skador i huden som för tidigt åldrande, hyperpigmentering, soleksem men kan även gå djupare och orsaka DNA skador på cellnivå som kan leda till aknitisk keratos (ytliga hudförändringar, ofta fjällande fläckar) och hudcancer.

UV ljuset delas in i 3 varianter, UVA, UVB och UVC. UVC når inte jordytan då vi skyddas av ozonskiktet så det är alltså UVA och UVB vi ska skydda oss mot. 

  • UVA är de strålar som UV-ljuset till största delen består av. Dessa strålar tränger djupt ner i huden och bidrar till att huden åldras i förtid. De stimulerar produktionen av fria radikaler som kan orsaka just förtidigt åldrande med torrhet, hyperpigmentering, rynkor och slapp hud.
  • UVB kan inte tränga lika djupt ner i huden som UVA men kan orsaka mer akut skada, som att vi bränner oss. Det är också UVB som ökar mängden pigment i huden och gör oss bruna. UVB absorberas av DNA i hudcellerna och kan orsaka skador som kan leda till hudcancer. Men även UVA kan orsaka hudcancer. Det är också UVB som startar produktionen av D vitamin i huden.

Hur gör vi då för att ta ta del av det positiva men undvika det negativa? 

Man brukar säga att en svensk sommardag räcker det att exponera huden i solen ca 10-15 minuter för att fylla på dagsbehovet av D vitamin. En ljus hud behöver kortare tid än vad en mörk hud behöver eftersom mörkare hud filtrerar bort mer UV-strålning än vad ljus hud gör. När man fyllt på dagsbehovet kan man säga att huden "stänger ner" den funktionen och kvar är då endast de negativa effekterna.

Att använda solskydd är alltså avgörande för att skydda din hud mot skadlig UV-strålning. Tänk på att återapplicera under dagen för att få ett långvarigt skydd och ta gärna en siesta mitt på dagen!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.